Kolczoch jadalny / chayote (0,5 kg) EKO

  • Dodaj recenzję:
  • 10581
  • Producent: Ekologiczne Smaki
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt
  • 13,50 zł

Roślina ta jest dość popularna na świecie, uprawiana jest głównie w Ameryce Środkowej i Południowej, ale i w Azji, na Maderze czy lokalnie w rejonie Morza Śródziemnego, gdzie czasem może pojawiać się na lokalnych targach.  Kolczoch należy do rodziny dyniowatych, tak jak  okra, czy arbuz.

Kolczoch wyglądem przypomina spłaszczoną gruszkę lub awokado, z pomarszczoną kolczastą lub gładką skórką, o barwie od białej, przez żółto-zieloną, aż do ciemnozielonej. Owoc kolczocha ma około 10 cm długości. Wewnątrz zawiera jedną dużą pestkę, podobnie jak awokado. Biały miąższ ma łagodny smak, który przypomina  skrzyżowanie kalarepki, ogórka i kabaczka. Kolczoch jest bogaty w witaminę C i aminokwasy. Roślina zawiera błonnik, skrobię, wodę, węglowodany, sacharozę i sole mineralne. Chayote ma działanie moczopędne i przeciwzapalne. Przeciwdziała chorobom układu krążenia, zapobiega miażdżycy i obniża ciśnienie. Wspomaga pracę nerek.
Owoc kolczocha można spożywać na surowo lub po obróbce termicznej: smażony, pieczony, duszony lub gotowany. Można go  faszerować, marynować w soku z cytryny lub limonki, robić z niego puree, dodawać do zup, sals, curry i warzywnych potrawek.
 
Ma jadalną skórę, choć niektóre rodzaje kolczocha należy obrać. Na zimno często dodaje się go do sałatek. Najprostszy sposób, potraktować go podobnie jak zielony ogórek, zetrzeć kolczocha na tarce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, lekko skropić oliwą z oliwek. Inny również prosty i popularny przepis, to usmażenie kolczocha w panierce z mąki i jajka. Ugotowaną bulwę najlepiej podawać z sosami. 
 
Kraj pochodzenia: Francja
 
Produkt zmiennowagowy, cena naliczana zgodnie z rzeczywistą wagą