• Język: Polski Polski
  • zmień

Język:

O ekologii / Rolnictwo ekologiczne

''Rolnictwo ekologiczne to alternatywny dla rolnictwa konwencjonalnego system gospodarowania, który aktywizując przyrodnicze mechanizmy – poprzez stosowanie środków naturalnych, nieprzetworzonych technologicznie – zapewnia trwałą żyzność gleby, zdrowotność zwierząt, nie zatruwa środowiska a przy tym pozwala produkować wysokiej jakości, zdrowe produkty rolnicze czyli żywność ekologiczną.

To po prostu system produkcji w harmonii z otoczeniem i potrzebami naturalnymi człowieka, wyrażający szacunek do zdrowia i środowiska. Nie prowadzi do grabieży zasobów naturalnych, w szczególności gleby, wody i powietrza, a w centrum zainteresowania ma ochronę zdrowia konsumentów, pracowników oraz ochronę bioróżnorodności środowiska naturalnego. Organiczne metody produkcji wykluczają stosowanie sztucznych substancji chemicznych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych na wszystkich etapach produkcji: od uprawy poprzez przetwarzanie, przechowywanie i dystrybucję aż do pakowania. Produkty roślinne , takie jak owoce i warzywa uprawiane są przy użyciu wyłącznie naturalnych nawozów i wykorzystując biologiczne metody zwalczania szkodników. Rolnicy certyfikowani nie stosują żadnych chemicznych środków ochrony roślin (pestycydów, fungicydów, herbicydów itd.), a choroby, szkodniki i chwasty zwalczają, stosując różnorodność upraw oraz metody biologiczne i agrotechniczne.

Zwierzęta przeznaczone do uboju są hodowane w dobrych warunkach fitosanitarnych, mają zapewniony dostęp do wybiegów i pastwisk. Karmione są zgodnie z ich naturalnymi potrzebami tylko produktami roślinnymi, ekologiczną karmą, bez dodatków syntetycznych i preparatów genetycznie modyfikowanych.

Produkty ekologiczne, które są przemysłowo przetworzone np. soki, przeciery pochodzą z ekologicznych surowców i powstają w wyniku procesów produkcyjnych, w których nie znajdują zastosowania syntetyczne dodatki chemiczne oraz konserwanty.

Dla konsumenta bardzo istotne jest to, że wszyscy producenci ekologiczni, zarówno rolnicy, jak i przetwórcy, dobrowolnie poddają się specjalnemu systemowi kontroli, który ma zagwarantować, że produkty oferowane jako ekologiczne, rzeczywiście spełniają wymogi określone w przepisach. Polski system kontroli w rolnictwie ekologicznym składa się z komercyjnych jednostek certyfikujących oraz nadzorującego je organu państwowego, jakim jest Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Jednostki certyfikujące, aby prowadzić kontrole producentów ekologicznych, muszą posiadać upoważnienie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Czytaj dalej:

Dlaczego warto wybierać produkty ekologiczne?

Szybki kontakt
Zadzwoń: 690 511 793, Pon.-Czw. 9-17; Pt. 10-18
Napisz: biuro@ecomania.com.pl
Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać zniżki oraz informacje o promocjach i wyprzedażach.

 
X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.