• Język: Polski Polski
  • zmień

Język:

Nasi Dostawcy

ATRAPOS

Mendenitsa to mała wioska leżąca u podnóża góry Kallidromo w otoczeniu pięknego lasu, ze specyficznym mikroklimatem, na który wpływ ma sąsiedztwo morza. To wręcz idealne miejsce na organiczną uprawę drzew oliwnych. Firma Atrapos w 2009 r. wdrożyła metody biodynamicznego rolnictwa i jako pierwsza w Grecji otrzymała certyfikat międzynarodowej organizacji Demeter.

Postępuj odpowiedzialnie... jak firma Atrapos wstępując na trudniejszą drogę rolnictwa biodynamicznego (po grecku atrapos oznacza wyboistą i wąską ścieżkę). Aktywując siły natury dzięki całościowej wizji świata, wytwarza najwyższej jakości produkty, zdolne do wspierania odnowy biologicznej i zdrowia, jednocześnie zapewniając trwałość i skuteczność naszej Planety.

W naszych uprawach do nawożenia gleby i ochrony roślin stosujemy środki, które sami pozyskujemy na bazie krowiego łajna lub piasku kwarcowego i mieszanek różnych roślin takich, jak krwawnik pospolity, rumianek, pokrzywa, mniszek lekarski i waleriana. Te preparaty biodynamiczne pozytywnie wpływają na rozwój życia w glebie, dzięki czemu jest bardziej urodzajna. Dzięki temu rośliny są bardziej wytrzymałe, a zatem odporne na choroby, suszę i mróz. Ma to wpływ również na owoce, które są smaczniejsze, bardziej pożywne i dłużej zachowują świeżość.

W dobie zmian klimatycznych, w których żyjemy, odpowiedzią jest rolnictwo biodynamiczne, uprawa która daj plony odpowiednie dla fizycznego, psychicznego i duchowego rozwoju człowieka, poprawia żyzność gleby i wspiera środowisko naturalne. Szacunek dla człowieka i matki Ziemi.

BARWY ZDROWIA

Ekologiczne Gospodarstwo Ogrodnicze Tomasza Obszańskiego funkcjonuje od 1998 roku. Położone jest na Płaskowyżu Tarnogrodzkim, we wschodniej części Kotliny Sandomierskiej. Gmina Tarnogród coraz częściej nazywana jest Doliną Ekologicznej Żywności.

W początkowej fazie gospodarstwo liczyło 8 ha i zajmowało się uprawą ekologicznego zboża, roślin okopowych i kilku arów malwy. Z  tradycyjnego sposobu  upraw gospodarstwo  rozpoczęło specjalizacje w uprawie roślin jagodowych, warzyw  oraz  roślin  oleistych Z roku na rok areał gospodarstwa powiększa się i w tej chwili wynosi 21 ha. Gospodarstwo jest intensywnie modernizowane. W 2007r. powstała chłodnia, dzięki której owoce i warzywa, a także tłoczone przez nas oleje są przechowywane w najlepszych warunkach.

EKO BARĆ

Nasz tata założył pasiekę w 1954 roku. Od lat 90. prowadzimy pasiekę metodami ekologicznymi. Byliśmy jednymi z pierwszych pszczelarzy w Polsce, który zdecydowali się na taki krok. Nasza pasieka liczy obecnie 800 uli a nasze miody zostały wpisane przez Ministra Wsi i Rozwoju Regionalnego na Listę Produktów Tradycyjnych. Ponadto prowadzimy hodowlę danieli, a nasze stado liczy obecnie 200 sztuk.

GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE PANA TOMKA

Nasze gospodarstwo znajduje się w niewielkiej, niezwykle malowniczej miejscowości Dąbrówka w województwie lubelskim. Usytuowane jest na skraju lasu, w bezpośrednim sąsiedztwie Kozłowieckiego Parku Krajobrazowego. Specjalizujemy się w ekologicznej uprawie pieczarki brunatnej, znanej także pod nazwą potrobello. Jest to pierwsza i jak dotąd jedyna w Polsce certyfikowana uprawa tego rodzaju. Grzyby rosną w specjalnie do tego celu wzniesionej piwnicy, w której panują warunki zbliżone do tych, w jakich prowadzono pierwsze (osiemnastowieczne) uprawy pieczarek w naszym kraju. 
Podłoże wytwarzamy samodzielnie, metodą tradycyjną, wyłącznie z ekologicznych surowców, bez grama środków chemicznych. Wszystkie komponenty niezbędne do jego przygotowania pozyskiwane są lokalnie i posiadają stosowne certyfikaty: "producentem" obornika jest mieszkający w naszym gospodarstwie koń, słoma i siano pochodzą z naszych własnych zbiorów albo od zaprzyjaźnionych rolników. Podłoże wykorzystane w uprawie, gdy nie jest już odpowiednie dla grzybów, trafia na pole, stając się świetnym, w stu procentach ekologicznym nawozem. 
Oprócz pieczarek, które pozostają naszym produktem flagowym, uprawiamy także inne grzyby: boczniaki, shiitake, eryngii. Posiadając odpowiednie uprawnienia, sezonowo zajmujemy się też zbieraniem i sprzedażą grzybów leśnych. Przez cały rok nasze gospodarstwo otwarte jest dla wszystkich zainteresowanych tajnikami naszej pracy oraz spragnionych wypoczynku w wiejskim zaciszu. 

GOSODARSTWO EKOLOGICZNE PANA ANDRZEJA

Pan Andrzej prowadzi ośmiohekatrowe gospodarstwo ekologiczne położone nad Zalewem Zegrzyńskim. Odziedziczył je po tacie, który gospodarował na tych ziemiach już w latach 30. XX wieku. Produkuje przede wszystkim pyszne jabłka takich odmian jak Alwa, Jonagored, Szampion, Gloster, lecz także przepyszne ziemniaki (wyłącznie odmiany o żółtym miąższu) takie jak Oberon, Flaming, Denar czy Bellarosa.

GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE PANA WALDEMARA

Owoce w naszym ekologicznym sadzie o powierzchni 9 ha są produkowane zgodnie z zasadami rozporządzenia 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. W ochronie roślin oraz w kontroli chorób i szkodników używamy wyłącznie metod naturalnych i przyjaznych dla środowiska. Jesteśmy przekonani, że wzmacnianie roślin wzmacnia ich odporność na patogeny.

Ekologiczny sad stwarza doskonałe możliwości rozwoju naturalnych wrogów szkodników, co wspiera ochronę biologiczną. Mamy tu wiele pożytecznych owadów: biedronkowate, złotookkowate i skorki, używamy także gatunków pożytecznych jak roztocza drapieżne, a dużą pomocą służą nam ptaki. Naturalne obrzeża ekologicznego sadu z dziko rosnącymi roślinami wspierają równowagę ekosystemu.

Nasza szkółka drzewek oferuje wiele starych i nowych odmian do założenia nowego sadu.

GOSPODARSTWO PANA PIOTRA ZIEMBIŃSKIEGO

Nasze gospodarstwo dawniej znajdowało się w Secyminie nad Wisłą. Obecnie gospodarujemy nieopodal Włocławka. Prawie 20 lat temu zdecydowaliśmy się na hodowlę krów i produkcję produktów mlecznych. Zaczynaliśmy od jednej krowy i przepisu sąsiadki na ser. Obecnie gospodarstwo liczy kilkanaście hektarów i przetwórnię mleka a nasze stado liczy ok. 60 krów rasy Jersey. Dają tłustsze i lepsze mleko i karmione sa paszą wyłącznie z naszego gospodarstwa. Wytwarzamy wyłącznie produkty z mleka pochodzącego od naszych krów. Mleko jest lekko pasteryzowane.

Przez lata udało nam się zdobyć renomę wśród Warszawiaków. Nasze sery  i jogurty, kefiry i masło są bardzo cenione za niezrównany smak, przywodzący na myśl smak twarogów z dzieciństw, i poszukiwane.  

HUMMUS HOUSE

Hummus House to firma rodzinna założona w 2013 r. Po 7 latach pobytu w Tel Avivie postanowiłam podzielić się swoją fascynacją kuchnią arabską  i zacząć produkować hummus i ser labneh (z jogurtu) tylko i wyłącznie ze 100% naturalnych składników, bez chemii i bez konserwantów. Po wielu próbach otrzymałam hummus taki, jaki jadałam w najlepszej restauracji Abu Ghosh pod Jerozolimą. 

PASIEKA POD ŁOSIEM

Nasza pasieka istnieje od 13 lat i znajduje się w otulinie Puszczy Kampinoskiej. Jest to wspaniałe miejsce dla pszczół, ze względu na czystość środowiska i brak intensywnego rolnictwa. Takie niezmienione przez gospodarkę otoczenie, wraz z naturalnymi nieużytkami otuliny parku wpływają wyjątkowo dobrze na zdrowie i charakter naszych podopiecznych. Pasieka Pod Łosiem powstała 10 lat temu, choć dopiero od niedawna posługujemy się tą nazwą. Sam pomysł zajęcia się pszczelarstwem kiełkował już dużo wcześniej. Książki o pszczołach tata zaczął gromadzić wiele lat temu, jeszcze przed moimi narodzinami. W tym momencie jestem już dorosła i pomagam wraz ze starszą siostrą rodzicom spełniać marzenia o własnym gospodarstwie, prowadzonym w zgodzie z otaczającą nas naturą. 
Nasze małe podopieczne najczęściej obdarzają nas miodem akacjowym, lipowym, wielokwiatowym, rzepakowym, spadziowym, mniszkowym i wspaniałym nawłociowym. Ponadto indywidualne podejście do każdej pszczelej rodziny umożliwia otrzymanie niedużych ilości miodów odmianowych takich jak: miód z chabrów, gryczano-malinowy, wiosenny z białą koniczyną czy leśny z aromatem kwitnących sadów i z maliny leśnej, a nawet z ostrożenia pospolitego. W pasiece oprócz różnych gatunków miodów znajdziemy również wosk, kit pszczeli, pyłek, pierzgę i nieduże ilości mleczka pszczelego.
Wszystkie nasze pasieki są zarejestrowane i znajdują się pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.

PASIEKA SOLMIELATO
Rodzinna pasieka ekologiczna z okolic Zafferana Etnea w Prowincji Katania. Dostarczają nam wspaniałe miody o smakach w Polsce niedostępnych: z kwiatu pomarańczy, cytryny, bergamotki, troszkę intensywniejszy w smaku miód eukaliptusowy i kasztanowy. Byliśmy u niego w 2013 roku.

SALVATORE CUTICCHI  

Farma rodzinna Cuticchio znajduje się w prowincji Katania na wschodniej stronie słonecznej Sycylii. Uprawę ekologiczną prowadzą już od kilkunastu lat. Mają sad pomarańczowy, drzewa figowe i gaj oliwny. W okresie letnim, gdy podstawowym obowiązkiem w sadzie pomarańczowym jest nawadnianie, pan Salvatore jedzie codziennie 60 km aby dbać o swoje drzewa, przycinać gałązki. Po jego owocach naprawdę widać, że są zadbane.
Jego sad leży w rejonie wulkanicznych gleb Etny a to położenie daje unikatową szansę na uprawę czerwonych pomarańczy. Oprócz cytrusów w jego gospodarstwie ekologicznym produkuje się także wspaniałe miody, marmoladę oraz oliwę a także sok z czerwonych pomarańczy wysyłany nawet do Japonii.

Obecnie w sprzedazy posiadamy przepyszne domowe oliwy od pana Salvatore.

Szybki kontakt
Zadzwoń: 690 511 793, Pon.-Czw. 9-17; Pt. 10-18
Napisz: biuro@ecomania.com.pl
Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać zniżki oraz informacje o promocjach i wyprzedażach.

 
X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.